Öt ígéret máris teljesülhet

Nem kért száz napot kormányának Orbán Viktor, és kétharmados többségével a Fidesz már a kormány eskütétele előtt teljesítheti öt választási ígéretét is. Már a héten dönthetnek a kisebb parlamentről, a jövő héten pedig a kisebb önkormányzatok, a kettős állampolgárság és a három csapásnak nevezett kornerszabály is törvényesülhet, továbbá szavaznak az önálló belügyminisztériumról is.

Forrás és teljes cikk:

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=150612

http://index.hu/belfold/2010/05/19/negy_igeretet_maris_teljesithetnek/

2010. május 19., szerda

2012-ig jön az új alkotmány

Június közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok. Orbán Viktor leendő miniszterelnök a gazdasági konzultáción azt mondta: június első hetére születhet meg és kerülhet a kormány elé a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság első "komolyan vehető", közbeeső jelentése az ország tényleges gazdasági állapotáról.

A Fidesz elnöke, hozzátette: e dokumentum néhány napos vitája után hozzák meg a gazdaság szempontjából legfontosabb döntéseket. Június közepén kerülnek a parlament elé a javaslatok, amelyekben sok, a gazdasági konzultáción elhangzott indítvány visszaköszön majd - mondta.
Orbán Viktor tervei szerint 2012 közepén vagy végén lesz új alkotmány, addig a kormány, a parlament a rend és a gazdaság megerősítésén dolgozik. A miniszterelnök-jelölt leszögezte: a kétharmados többség birtokában jobb lett volna, ha a parlament alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul, de erre a közbiztonság és a gazdaság állapota miatt most nincs lehetőség. Kijelentette: először a közrendet kell helyreállítani és a gazdaságot kell átalakítani, majd ezt követően kell új alkotmányt alkotni.
"Új alkotmány lesz természetesen, kétharmados fölénnyel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt" - fogalmazott.
Megyei kormányhivatalokat fog létrehozni az új kabinet - jelentette be Orbán Viktor szerdán. Bejelentette: nyár végén következik a középszintű közigazgatás teljes átalakítása. "Nem hagyjuk úgy a megyei szintű közigazgatást, ahogy az most van. Az lehetetlen, hogy 40 körüli hatóságnál kelljen az embernek az ügyeit intézni középszinten" - mondta. Közölte: ezért létre fogják hozni a megyei kormányhivatalokat, amelynek az élén az állam megyei vezetője áll majd, aki maga alá gyűjti, átszervezi, ésszerűsíti a hivatalokat, két kivétellel - ez a rendőrség és az adóhivatal. Minden más hatóságot a megyei kormányhivatal alá szervezünk - jelentette ki Orbán.

MTI

forrás:
http://www.gondola.hu/cikkek/71460-2012-ig_jon_az_uj_alkotmany.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése