Öt ígéret máris teljesülhet

Nem kért száz napot kormányának Orbán Viktor, és kétharmados többségével a Fidesz már a kormány eskütétele előtt teljesítheti öt választási ígéretét is. Már a héten dönthetnek a kisebb parlamentről, a jövő héten pedig a kisebb önkormányzatok, a kettős állampolgárság és a három csapásnak nevezett kornerszabály is törvényesülhet, továbbá szavaznak az önálló belügyminisztériumról is.

Forrás és teljes cikk:

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=150612

http://index.hu/belfold/2010/05/19/negy_igeretet_maris_teljesithetnek/

2010. április 22., csütörtök

Sajószentpéteren is változásért kiáltanak az emberek

Vona Adrienn
Sajószentpéteren is – mint a borsodi régióban általában – a választások első fordulója azt bizonyította, hogy változást szeretnének az itt élő emberek. Az eddig stabil szocialista körzetben a Fidesz–KDNP az első fordulóban a voksok majd 44 százalékát szerezte meg. Demeter Zoltán Bánhorváti polgármestereként, református lelkészként, a Fidesz–KDNP színeiben próbál Borsod-Abaúj-Zemplén megye hatos körzetben egyéni mandátumot szerezni. Lapunknak adott interjújában a közbiztonságról, lelkészi hivatásáról és a terveiről beszélt.

– Ha országgyűlési mandátumot szerez a második fordulóban, akkor mi lenne a legfontosabb feladat a körzetében?
– A munkahelyteremtés, a vállalkozók támogatása, a feketemunka felszámolása. Vissza kell állítani a munka becsületét, hogy érdemes legyen dolgozni, gyermeket nevelni, és kiszámítható jövőképe legyen az embereknek. A közbiztonságot, a magántulajdon védelmét is erősíteni kell, szigorú törvényekre, és a rendőri létszám növelésére van szükség. A vagyon elleni bűncselekmények miatt ugyanis a környező településeken élő idős emberek nem érzik biztonságban magukat. A mindennapos lopások miatt sokan már feljelentést sem tesznek.

– A polgárőrség, illetve a településőrség ezek szerint nem nyújt hatékony védelmet?
– Mindkettő civil szervezet, ami közel azonos jogosítványokkal rendelkezik. Intézkedési joguk kevés van, szinte csak a rendőrség felé való jelzés, így nem pótolhatják ezek a szervezetek a rendőröket.



– A fokozott rendőri jelenlét pluszforrásokat igényel. De honnan, miből?
– Ha a magyar polgárok adót fizetnek a keresetükből, akkor a minimális elvárás az, hogy biztonságban érezzék magukat. Ez egyrészt állami kötelesség is, ami nem szabad, hogy csupán pénzkérdéssé silányuljon. A régió önkormányzatai is támogatják a rendőrséget lehetőségükhöz mérten. Az eltűnt, ellopott közpénzeknek egy részéből már sokat lehetett volna tenni a probléma megoldásáért.

– Vannak olyan területek, amiken azonban nemcsak a pénz segíthet. Mit szól az oktatási reformokhoz?
– Az oktatás területén azonnali változtatásokra lenne szükség, amihez új kormány és megfelelő törvényi szabályozás szükséges. Az, hogy ötödik osztályig nem lehet évismétlésre kötelezni a gyereket, ha nem felkészült, nevetséges. Az is elképesztő, hogy a tanárokra kezet emelhetnek a szülők. A pedagógusok pedig még a munkaidejükön túl is a hivatalos dokumentációval, adminisztrációval bíbelődnek? Ez hihetetlen. A gyermeknek kötelessége tanulni, tisztelni a pedagógusaikat. Emellett újra be kell vezetni azt, hogy családi pótlékot csak az kapjon, akinek a gyermeke iskolába jár.



– Évek óta épül itt a négysávos autóút. Hány kilométer készült már el?
– A Sajószentpétert, Kazincbarcikát és Putnokot elkerülő út megépítését emberemlékezet óta ígérik a szocialisták. Tizenkét év alatt azonban mindössze annyi történt, hogy a sajóbábonyi elágazástól Sajószentpéter irányában megépítettek egy körülbelül két kilométeres útszakaszt. Az elkerülő út tehát továbbra is csak a tervekben szerepel, pedig Sajószentpéteren nagy az átmenő forgalom, nagy szükség lenne rá, hiszen jelenleg a főút kettészeli a várost. Ezt a problémát mihamarabb orvosolni kell, az ígéretekből már elég volt!



(Fotók: Magyar Nemzet/Nagy Béla)

– Sajószentpéteren 1994 óta csak szocialista jelölt nyert. Ön az első fordulóban közel 44 százalékot szerzett, Bencs Gábor jobbikos jelölt pedig a második helyet szerezte meg közel 30 százalékkal. Meglepetésként érte, hogy a szocialisták ennyire lemaradtak?
– Nem, mert ez is azt bizonyítja, hogy az emberek a változásra vágynak itt is. A Jobbik képviselőjelöltjének megerősödése összefügg a kisebbséggel kapcsolatos problémákkal. Mindezektől függetlenül bízom abban, hogy az emberek józanul gondolkoznak, és rendet szeretnének. Remélem, hogy a választók látják azt, hogy a szélsőségesekkel nem lehet előrehaladni. Bízom abban, hogy a választópolgároknak az az egysége, ami az első fordulóban megmutatkozott, a második fordulóban is megmarad. Reménykedve tekintek a jövőbe, mert az elmúlt nyolc évben rossz irányba haladt az ország, de erős kormányzati többséggel lehetőség lenne a válságból való kiemelkedésre.

– Ön lelkész és politikus egyben. Hogyan fér össze ez a párosítás?
– Azt gondolom, hogy ez nem elméleti kérdés elsősorban, hanem gyakorlati. Az emberek bizalmán múlik. Lelkészi hivatásomra úgy tekintek, hogy azt az emberekért kell végeznem, és nem csak a templom falai között. A bánhorvátiak megértették ezt, a lelkészük iránti bizalomnak a kiszélesedése volt, hogy először helyi képviselőnek választottak meg, majd 1998-ban polgármesternek. A legutóbbi választáson 90 százalékos többséggel választottak meg. Mind a lelkészi, mind a közéleti tevékenységem azt üzeni az embereknek, hogy a közösség tagjaiért felelősséget vállalok.

forrás: http://www.mno.hu/portal/708651

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése